Välkommen att upptäcka Kajakparadiset!

Skärgården i Sankt Anna och Gryt anses av många kajakpaddlare som en av världens bästa skärgårdar för paddling och friluftsliv. Kuststräckan är känd för sina många naturreservat och tusentals öar och vikar. Skärgården med alla dess grynnor gör den svårnavigerad för båtfolket vilket gör att vi med våra kajaker har den nästan helt för oss själva. Det är väldigt få öar som är bebodda så det är lätt att hitta sina egna öar och skär att koppla av på. Det allra bästa är kanske ändå att det finns några idylliska öar med välbevarat kulturlandskap blandat med turistservice som tex, boende, rökt fisk, café och glass. Vi kan stolt säga att S:t Anna & Gryt är Sveriges mest mångsidiga paddlings-vatten. Du kan lätt anpassa din tur efter väderlek samt färdighet. Det är lätt att växla mellan lugna och trygga innerskärgården till vildmarken i ytterskärgården.

En film från vår vackra skärgård

Här kan ni läsa mera om
S:t Anna   Gryt
Söderköping

Fågelskyddsområdena

För att skydda vissa fågelarter, under perioder då de är särskilt utsatta för störningar, finns det områden där det råder vistelseförbud. Oftast gäller skyddet den tid då fåglarna föder upp sina ungar.  
På alla våra kartor är områdena markerade och det är även tydligt skyltat på de aktuella öarna.

Många öar betas av får eller kor. Djuren flyttas från ö till ö så att det under en sommar hinner beta av nästan hela skärgården.
Tälta absolut inte på en sådan ö om den är liten och ni stör djuren. Att gå i land för att klappa djuren brukar oftast vara okej, var dock observant att det sker helt på djurens villkor.